Flesvoeding en pasgeborene

Flesvoeding en pasgeborene. Dat is een combinatie die volgens de overheid eigenlijk niet mag bestaan. Tenminste, zo komt het op mij over.

Toen ik net zwanger was, werd er door de verloskundige aan mij gevraagd of ik flesvoeding of borstvoeding wou gaan geven. Ik wist nog vrij weinig af van borstvoeding behalve dan dat dat het beste is voor je baby. Dus zonder me ook maar verder erin te verdiepen zei ik dat ik borstvoeding wou geven.

Toen ik mijn zwangerschap beetje bij beetje wereldkundig ging maken kreeg ik dezelfde vraag steeds vaker. Flesvoeding of borstvoeding? Van instanties als de kraamzorg kreeg ik goedkeurende knikjes als ik antwoordde met ‘borstvoeding’. Van vriendinnen kreeg ik echter te horen dat ik me vooral niets moest aantrekken van de ‘borstvoedingsmaffia’ en dat flesvoeding ook helemaal prima was. Gevolgd door een rijtje pluspunten van flesvoeding waar ik me absoluut in kon vinden, maar ja, borstvoeding was toch het beste? Dan moet ik dat toch geven?

Rond de 7 maanden ging ik me eens wat meer verdiepen in borstvoeding en flesvoeding. Want ook al zei ik steeds dat ik borstvoeding wou geven, gevoelsmatig was ik het daar totaal niet mee eens. Mijn verstand zei dat ik het moest doen, maar mijn gevoel was nog niet zo ver.

Over flesvoeding bij pasgeborene kon ik vrij weinig vinden maar over borstvoeding was informatie te over. En behalve de goede antistoffen en hechting, kon ik geen voordelen vinden voor mezelf voor borstvoeding. Bovendien vind ik hechting ook geen goed argument voor borstvoeding, want dat zou dan inhouden dat baby’s nooit gehecht raken aan hun vader? En dat baby’s die met de fles groot gebracht worden nooit gehecht raken aan beide ouders?

Hoe dan ook, ik zag meer en meer nadelen aan borstvoeding en mijn gevoel en verstand lagen nog verder uit elkaar. Maar ja, wat ben je voor een moeder als je niet eens de beste voeding wilt geven aan je kind? Dus ik ging een boek lezen, de Melkfabriek van Sofie van den Enk (een heel fijn boek trouwens, lekker nuchter) en ik ging naar een informatieavond over borstvoeding. Het boek heeft me niet overtuigd en van de informatieavond kwam ik helemaal overstuur thuis. Mijn weerstand voor borstvoeding was nog nooit zo groot geweest. Ik had ook helemaal geen zin meer dat de baby geboren zou worden. Zo lang ze in mijn buik zat, hoefde ik namelijk ook geen borstvoeding te geven.

Toen vond mijn man het genoeg. Wat was er mis met flesvoeding? Ja niets eigenlijk. Waarom maakte ik het me dan zo moeilijk? Is de baby niet beter af met een moeder die goed in haar vel zit dan met een moeder die tegen haar zin in borstvoeding geeft? Ja, daar zit wel wat in…

En toen heb ik de keuze gemaakt om flesvoeding te geven. Gelijk viel er een last van mijn schouders. Ik had weer zin om de baby te ontmoeten en ging me verdiepen in flesjes en flesvoeding voor pasgeborenen. Ik had er nog wel wat vragen over en dacht die te gaan stellen bij de verloskundige. Maar daar kwam ik niet echt heel erg ver. Ze mogen namelijk geen flesvoeding promoten van de overheid dus echt uitgebreid advies kreeg ik niet. Ik kreeg wat terughoudende antwoorden op mijn vragen want ze zijn bang anders hun vergunning kwijt te raken.

Toen was ik er wel een beetje klaar mee. Dat je borstvoeding promoot als overheid vind ik helemaal prima. Maar als moeders toch kiezen voor flesvoeding, laat ze lekker die keuze maken! En zorg dat ook deze moeders zich gehoord voelen en gesteund voelen. Dat scheelt een heleboel stress en onzekerheid in tijden dat je je toch al zorgen maakt over of je wel een goede moeder zal gaan worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge