De tijd van de eerste hapjes ligt al een paar maanden achter ons. Met 1 jaar zou Jasmijn met de pot mee mogen eten dus zijn we inmiddels beetje bij beetje wat meer soorten eten aan het introduceren. Maar met het groeien van de soorten hapjes, groeit ook mijn onzekerheid.

De fles vind ik namelijk lekker veilig. Met flesvoeding is helemaal uitgezocht wat er in moet om zo het beste te kunnen geven aan je baby. Daar hoef ik niet meer over na te denken. Gewoon wat water, wat schepjes en Jasmijn krijgt alles wat ze nodig heeft.

Tussenfase

Maar deze tussenfase van flesjes en voorbereiden op ‘met de pot mee-eten’ vind ik een beetje verwarrend. Want hoeveel flesjes mag je geven? Moet je de hapjes afremmen als blijkt dat ze daar lekker van smult, maar vervolgens de helft van de fles laat staan? Of moet je het stimuleren en dan een fles minder op een dag? Hoeveel crackers zou ze mogen op een dag? Hoeveel groente? Hoeveel fruit? Hoeveel vezels? Hoeveel zuivel? Krijgt ze niet te veel suikers binnen met dat fruit?

Allemaal vragen waar ik niet over na hoefde te denken toen ze alleen de fles kreeg. Ik voel mijn verantwoordelijkheid en evenredig daarmee mijn onzekerheid groter en groter worden.

Overgewicht

Ik weet waar dat vandaan komt. Ik wil niet dat mijn baby later overgewicht krijgt door mijn toedoen omdat ik niet wil dat ze gepest gaat worden. En dus is het in mijn hoofd soms een grote chaos in deze periode van flesjes en hapjes. En in tegenstelling tot wat ik om me heen hoor, zegt mijn consultatiebureau “doe wat jouw gevoel zegt” en blijft verder een beetje te vaag voor mij. Wat ik op andere gebieden erg fijn vind, maar op dit gebied brengt mij dat alleen maar verwarring.
Ik wil een plan van aanpak, al ben ik me ervan bewust dat het een manier is om controle te krijgen op mijn eigen onzekerheid.

Denk ik er te veel over na? Vast. Ben ik te krampachtig erin? Absoluut.

Gelukkig hebben we dan nog het voedingscentrum die wel een richtlijn heeft. Dus als mijn onzekerheid weer eens een chaos in mijn hoofd creëert, ga ik naar deze pagina met dagmenu’s en kom ik weer even met beide benen op de grond.

Maar die periode met alleen flesvoeding was toch wel wat minder ingewikkeld achteraf gezien.

Hoe ervaar(de) jij deze tussenperiode?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *