Gezonder leven

Haal die aap van je schouder!

aap

Ik weet niet of het een standaard uitdrukking is, maar ik hoorde hem tijdens een cursus een paar jaar geleden. “Haal die aap van je schouder”. Of wel, andermans probleem hoeft niet jouw probleem te zijn. En ik moet er nog vaak aan denken.

De olifant en de mug

In mijn werkveld heb ik veel te maken met klanten met problemen. De problemen van de één vind ik nijpender dan de problemen van de ander. Je hebt mensen die van een mug een olifant maken in mijn ogen, al is het in hun ogen wel daadwerkelijk een olifant en geen mug. En in andere gevallen vind ik het terecht een olifant.
In beide gevallen willen ze dat ik het op ga lossen voor ze en maakt het eigenlijk niet uit of ik het een mug of olifant vind.

De aap

Nou ben ik heel erg oplossingsgericht ingesteld en niet alleen in mijn werk. Ik los graag alles op voor iedereen, dan voel ik me nuttig ofzo. Maar ja, ik ben geen tovenaar en moet wel realistisch blijven. Ik kan niet alles oplossen en bij te veel apen op mijn schouders, raak ik gestrest. En dan kom ik weer terug bij de vraag: hoort deze aap op mijn schouder? Vind ik het gezellig met deze aap? Meestal is het antwoord nee en zoek ik vervolgens een mooie palmboom waar ik die aap in kan zetten.

Enkele reis palmboom

Eigenlijk zou het het beste zijn als ik dat stressmoment voor ben. Dat die aap gelijk in die mooie palmboom gaat zitten en niet eerst via mijn schouder daar terecht komt. En dat is iets waar ik aan ga werken dit jaar. Niet meegezogen worden in een gesprek maar grenzen stellen. Haal die aap van je schouder!

Of zoals mijn man altijd zegt: “Nee is ook een antwoord”.