Colums

Rupsen op je gezicht

Al ruime tijd valt me iets op terwijl ik door mijn Instagram scroll. Half geïnfluenced Nederland lijkt verslaafd aan rupsen. Ofwel hun “wenkies”. Ze laten trots zien dat ze hun wenkies hebben bijgewerkt en ik zie vervolgens 2 onnatuurlijke dikke donkere strepen boven hun ogen. Geef mijn dreumes een zwarte stift en je hebt hetzelfde resultaat.  

Wenkies

Voor wie niet weet wat ik nou bedoel, het gaat om wenkbrauwen. Die dingen die we vroeger van “het schoonheidsideaal” moesten laten reduceren tot inimini streepjes en die nu weer duidelijk aanwezig mogen zijn. En blijkbaar zo duidelijk dat zelfs Ernie er jaloers op zou kunnen zijn. 

Het moge duidelijk zijn, ik vind het geen gezicht. Het gevoel bekruipt me dat men eigenlijk voor een natuurlijke look wil gaan en dus moeten de wenkbrauwen bijgewerkt worden. Want die haren die ze al die jaren eruit hebben getrokken, hebben nu geen zin meer om terug te komen. Dus wordt er getekend, geverfd en getatoeëerd. Ik kan daar echt wel deels in mee gaan, want zo’n dun streepje vind ik ook niets. Ik hou van natuurlijk, met soms een klein beetje hulp.

Droog doorbakken biefstuk

Maar ergens wordt de grens tussen natuurlijk en onnatuurlijk overschreden. Net als de zonnebankers die niet meer het verschil zien tussen een malse kipfilet en een droog doorbakken stuk biefstuk. Of de zelfbruiners die bruin met oranje verwarren en inmiddels op een sinaasappel lijken. Of de botoxers die door hun opgespoten lippen niet meer door een rietje kunnen drinken zonder te morsen.

En zo gaat het dus ook met de “wenkies”. Na een eerste behandeling ziet het er vaak nog wel enigszins natuurlijk uit. Maar dan wordt dat de standaard, raken ze eraan gewend en gaan ze na een tijdje denken dat de wenkbrauwen weer onzichtbaar zijn geworden en verven ze ze nog een tandje donkerder en dikker. En vervolgens eindig je met een paar dikke rupsen op je hoofd. 

Wat uiteindelijk niemand meer mooi vindt en dus zal “het schoonheidsideaal” over een paar jaar wel weer besluiten dat de wenkbrauwen weer gereduceerd moeten worden tot een inimini streepje.

Zit je dan met je getatoeëerde rupsen op je gezicht.